Sfeerfoto cacao, veilig slapen, ledikantdeken, wiegdeken, ledikantlaken, wieglaken

Veilig slapen
Als (aanstaande) ouder komt er natuurlijk best wel veel op je af. Maar hoe creëer je nou een veilige slaapomgeving voor jouw kleintje? Hiervoor is het van belang om het juiste beddengoed te kiezen voor het ledikantje, wiegje en de kinderwagen van je baby. Maar wat heb je precies nodig, waarvoor en hoeveel? Hieronder geven wij wat tips om een veilige slaapomgeving voor jouw kleintje te creëren.

Sfeerfoto, commode, swaddles, aankleedkussenhoes, waskussenheos
sfeerfoto, wieg, wiegdeken, wieglaken, hoeslaken bamboo, cacao, hare, haas

Voor zowel de wieg als co-sleeper gebruik je beddengoed in wiegformaat. Ook de reiswieg van de wandelwagen maak je op als een bedje, met beddengoed in wiegformaat. Het is daarom aan te raden om voldoende beddengoed in huis te hebben. Voor het ledikantje heb je beddengoed in ledikantformaat nodig. Het is fijn om voor beide formaten in ieder geval alles in drievoud in huis te hebben: één voor in het bedje, één als reserve en één die in de was zit. En helemaal fijn om je linnengoed in kleur op elkaar af te stemmen, zodat je ook onderling kan wisselen wanneer maar een deel van het beddengoed gewassen hoeft te worden.

Het opmaken van een wiegje, kinderwagen en ledikant gaat op dezelfde manier. Het begint met een stevig matrasje. Om een veilige slaapomgeving te creëren, kun je dit combineren met een luchtdoorlaatbare matrastopper, bijvoorbeeld de matrastopper van het merk Airgosafe. Op deze manier hoef je niet in paniek te raken als je kleintje op de buik gaat liggen en verklein je de kans op warmtestuwing. Een matrastopper werkt optimaal in combinatie met een hoeslaken van bamboe, omdat dit materiaal zijn ademende werking behoudt, zelfs wanneer het nat wordt. Bovendien is bamboe jersey lekker zacht en super comfortabel voor jouw kleintje.

Na het hoeslaken kies je voor een lakentje. Deze ligt onder het deken en vouw je om, om het dekentje te beschermen. Dat is handig, want dan hoeft het dekentje niet zo vaak gewassen te worden. Kies voor natuurlijke materialen, zoals linnen of katoen. Deze materialen zijn super comfortabel voor je baby en de temperatuur wordt goed gereguleerd vanwege hun ademende werking.

laken hare cacao, ledikantlaken, wieglaken, veilig slapen, baby

Vervolgens kies je voor een geschikt wieg– of ledikantdeken. Het is belangrijk om het bedje altijd kort op te maken. Dit betekent dat je baby bijna met de voetjes tegen de onderkant van het bedje of de kinderwagen ligt. Het dekentje moet komen tot de schouders van jouw baby. Stop het beddengoed strak in aan beide zijkanten. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet snel kan draaien en geeft een geborgen gevoel. Natuurlijke materialen zijn ook hierbij de beste keuze, omdat er dan minder kans is op warmtestuwing.

Het is ook belangrijk om de dikte van het deken en de kleertjes die jouw baby draagt af te stemmen op het seizoen en de temperatuur in de babykamer. Zorg er ook voor dat het hoofdje helemaal vrij ligt, omdat de warmte-uitgifte van je kindje voornamelijk via het hoofdje gaat. Door deze vrij te houden, kan je kleintje de warmte goed reguleren.

Met natuurlijke materialen, ademende stoffen en zachte bamboe hoeslakens zit je dus goed en creëer je dé vertrouwde en veilige slaapomgeving voor jouw kleintje.